Tortilla a jej história siahajúca až k Aztékom
Tortilla je tradičné jedlo, ktoré pochádza z Mexika a stalo sa populárnym po celom svete.
Je to druh plochého pečiva z kukuričnej alebo pšeničnej múky, ktoré sa často používa ako balenie rôznych náplní. V tomto článku sa budeme zaoberať pôvodom, históriou a významom tortilly v mexickej kuchyni.
Pôvod tortilly siaha až do predkolumbovskej éry Mexika. Domorodí Mexičania vyrábali tortilly po stáročia a pre Aztékov a Mayov boli základnou potravinou. Kukuričné zrná sa drvili na cesto nazývané masa, ktoré sa potom sploštilo do tenkých plátov a upieklo na horúcej mriežke. Slovo tortilla pochádza zo španielskeho slova „torta“, čo znamená okrúhly koláč.
Keď v 16. storočí prišli do Mexika Španieli, priniesli domorodcom pšeničnú múku. To viedlo k vytvoreniu múčnych tortill, ktoré sa stali populárnymi v severnom Mexiku a niektorých častiach Spojených štátov. V súčasnosti sa tortilly vyrábajú z kukuričnej aj pšeničnej múky a používajú sa v rôznych formách, od tacos až po quesadillas.
Tortilly zohrávajú významnú úlohu v mexickej kultúre a kuchyni. Sú univerzálnym jedlom, ktoré si môžete vychutnať kedykoľvek počas dňa, a často sa podávajú spolu s inými tradičnými mexickými jedlami, ako sú guacamole, salsa a fazuľa. Tortilly sú v mexickej kuchyni také dôležité, že ich UNESCO uznalo za kultúrne dedičstvo.
Postup výroby tortilly sa v priebehu rokov vyvíjal, ale základné princípy zostali rovnaké. Cesto masa sa stále vyrába mletím kukuričných zŕn a tortilly sa stále vyrovnávajú a varia na horúcom povrchu. V súčasnosti mnohí ľudia používajú vopred pripravenú múku masa, čo zjednodušuje proces a robí ho dostupnejším pre tých, ktorí nemajú prístup k tradičným metódam.
V posledných rokoch sa tortilly stali populárnejšími ako kedykoľvek predtým a pochutnávajú si na nich ľudia na celom svete. Tortilly sa dajú použiť v širokej škále jedál, od tradičných mexických jedál až po fusion kuchyňu, a stali sa základom jedálnička mnohých ľudí.
Na záver možno povedať, že tortilla je tradičné jedlo, ktoré má bohatú históriu v mexickej kultúre a kuchyni. Od skromných počiatkov, keď bola základným jedlom Aztékov a Mayov, sa vyvinula na všestranné jedlo, ktoré si vychutnávajú ľudia na celom svete. Či už dávate prednosť kukuričným alebo múkovým tortillám, nemožno poprieť dôležitosť a význam tohto chutného a nadčasového jedla.